Zo maak je zelf krachtige videovacatures
Zo maak je zelf krachtige videovacatures
Videovacatures trekken meer aandacht dan geschreven tekst, daar moeten we hopelijk niemand meer van overtuigen. Video inzetten voor je rekrutering is dan ook een sterke manier om potentiële medewerkers aan te trekken. Maar hoe begin je aan zo’n vacaturevideo? Laat je niet afschrikken voor het onbekende, ga zelf aan de slag met deze 4 stappen:
1/ Schrijf een script
Een goede vacaturevideo start met een goed script. Door vooraf goed na te denken over de inhoud die je wil brengen zal je een grotere kans hebben op een mooi afgebakende video. Zonder script loop je het risico dat:
- de video niet to the point is;
- te lang zou worden;
- het eindresultaat te veel afwijkt van wat je wil vertellen;
- niet alle nodige informatie aan bod komt
Belangrijk om te weten is, foute antwoorden zijn er niet, maar je moet wel de tijd en energie nemen om in de diepte te gaan. Durf dus even af te stappen van je geschreven vacatureteksten en ga met enkele collega’s rond de tafel zitten.
Er zijn een aantal vaste bouwstenen bij het schrijven van een script. Je ontdekt ze in de video:
2/ Zorg voor het juiste materiaal
Nu je alle info hebt verzameld in je script is het moment aangebroken om na te denken over hoe je dat nu juist gaat filmen en welk materiaal je hiervoor kan gaan gebruiken. De oude camcorder van nonkel norbert? Omdat die zei dat hij wel nog iets goed had liggen? Nou neen, laat die vergiftige geschenken maar achterwegen en neem je smartphone uit de zak, of leen even de iphone 13 van je blitse hippe collega.
We geven je graag een aantal tools en set-up tips mee om zelf aan de slag te gaan:
3/ Waar wil je jouw video delen?
Je hebt je script en de volledige set-up klaar, toch moet je nog even wachten voordat je begint te filmen. Het is namelijk niet onbelangrijk eerst na te denken waar je deze video zal gaan delen. Is het voor op je website of sociale media? Wil je ermee adverteren? De kanalen die je verkiest zijn bepalend voor het formaat van je video!
Formaten
Het klassieke video formaat is 16:9. Dit is de beeldverhouding waarmee zowat elke normale camera foto’s of video’s maakt.
Maar tegenwoordig wordt er meer en meer content geconsumeerd op mobiele aparaten. En aangezien we hier met een verticaal beeld zitten, zijn verticale 9:16 en 4:5 formaten veel populairder geworden. Maar je mag ervan aan dat het formaat van je video een grote impact heeft op je resultaten!
Hoe dit komt? Wel het formaat gaat bepalen hoeveel ruimte je in beslag neemt op het scherm van de klant. En logisch, hoe groter de ruimte die je inneemt, hoe groter de kans dat je video wordt opgemerkt. We zullen dit even illustreren:
De belangrijkste formaten zijn:
4:5
Dit is het ideale formaat wanneer je kan posten op de instagram feed of facebook. Waarom? Omdat dit het grootste aandeel van het scherm zal innemen en dus een grotere kans heeft om opgemerkt te worden.
Voor Facebook is dit het beste formaat als je doelgroep voornamelijk mobiel gebruik maakt van de app. Maar let er op dat op desktop worden verticale video’s aangevuld door zwarte banden tot ze een vierkant formaat hebben. De gulden middenweg voor facebook is kiezen voor 1:1 video’s.
Wij kiezen zelf voor 4:5 omdat de meeste van onze volgers Facebook op hun mobiel gebruiken.
Voor Instagram 4:5 het grootste formaat waarin je kan posten op de feed. Dit zal ook het grootste aandeel van het scherm veroveren en de grootste kans hebben om opgemerkt te worden.
9:16
Dit is het typische “story” of “reel” formaat. Als je in dit formaat post op Instagram zal het in de feed gecropped worden naar 4:5, eens erop geklikt wordt is de volledige foto wel zichtbaar. Zorg dus dat je tekst, ondertitels en logo’s tussen de 4:5 marge geplaatst zijn.
16:9
Dit formaat is standaard voor de brede video, dit is het formaat waarin de meeste films gemaakt worden. Dit formaat werkt niet zo goed op mobiel, maar ook op desktop neemt dit de minste schermruimte in.
16:9 blijft wel het mooiste formaat. Kies hiervoor wanneer het gaat om video’s voor op je website of landingspagina.
Lengte van je video:
Instagram:
De maximale videolengte voor video’s op je instagram-feed is 15 minuten. Op de feed zelf zal wel maar 1 minuut getoond worden, maar kijkers kunnen dan doorklikken om de volledige video te bekijken. Ons advies is om deze video’s toch te beperken tot 1 minuut. Langere versies zijn dan weer ideaal voor op je website!
Instagram Stories zijn gelimiteerd tot 15 seconden. Je kan wel blijven filmen of langere video’s delen, die dan automatisch opgedeeld worden in slides van 15 seconden. Ons advies hier is om niet meer dan 7 slides na elkaar te posten. Zo hou je makkelijker de aandacht vast en heb je meer kans dat alle slides bekeken worden.
Instagram reels duren maximaal 60 seconden. De eerste seconden van een reel zijn cruciaal! Het is belangrijk om de kijker zijn aandacht te trekken, anders scrollen ze vast gewoon verder naar de volgende video. Wij adviseren hier om rond de 15 seconden te blijven.
Facebook:
Je hebt het wel al gemerkt, to the point blijven en meteen de aandacht trekken is key, daarom raden we ook bij facebook aan om onder 1 minuut te blijven met je video’s.
Als je inzet op een herhaaldelijke webseries, en vaste kijkers hebt, kan je zeker langer gaan met je video’s tot wel 3 minuten. Dit geldt ook voor Instagram.
TikTok:
Alles op TikTok is snel, niet alleen de video’s maar ook de hypes zijn zo gepasseerd. Lange video’s zijn dus helemaal not done als je het wil maken op TikTok. Blijf bij voorkeur tussen de 7 en 15 seconden.
LinkedIn:
LinkedIn is een business platform en wordt voornamelijk gebruikt tijdens de werkuren. Geen tijd te verliezen dus. Geen enkele werkgever wil dat iemand tijd verliest aan een 24 minuten durende employer branding video. Hou je het kort! De ideale videolengte voor LinkedIn is dan ook maar 30 seconden.
Is dit te kort? Denk dan na hoe je jouw content kan opsplitsen in verschillende video’s. In dit geval moet je er wel rekening mee houden dat niet iedereen alle vidoe’s te zien krijgt, alle video’s moeten dus wel de nodige aandacht kunnen trekken.
4/ Monteren van de video
Je weet wie en wat je in beeld wil brengen, welk materiaal je daarvoor nodig hebt en in wel formaat je de video zal gebruiken. Eens de beelden zijn vast gelegd komt het erop aan dit samen te brengen tot één sterke en sprekende video.
Voor de montage van je video heb je de juiste programma’s nodig. Er zijn een aantal conventionele programma’s zoals Adobe Premiére of Final Cut Pro, maar je kan dit ook heel eenvoudig doen met een app op je smartphone.
Enkele simpele apps die niet al te duur zijn:
- DJI MIMO enkel voor Apple Iphones (Gratis)
- GO PRO QUICK enkel voor mobile (€49.99/jaar)
- Adobe RUSH zowel voor desktop als mobile. (Gratis versie beschikbaar, premium voor €12/maand)
Tips & tricks voor de montage
Gebruik rechtenvrije muziek voor je video.
Om deze manier kan je hier dan ook mee gaan adverteren zonder er mee in de problemen te komen.
- Hiervoor kan je ook gebruik maken van de youtube sound library of nummers aankopen via platformen als artlist, epidemic sound, etc.
- Ook kan je platformen als dit kanaal gebruiken: https://www.youtube.com/channel/UCQsBfyc5eOobgCzeY8bBzFg
Begin je video met een BANG!
We hebben het al eerder aangekaart maar het is echt doorslaggevend. In de eerste 3 seconden moet je de aandacht van de kijker te pakken hebben. Goede intro’s kunnnen zijn:
- Energieke talk tegen de camera, heel persoonlijk en van dichtbij (zoals veel YouTubers dat doen)
- Een drukke shot waarin er vanalles gebeurt waar je je vragen bij gaat stellen.
- Een grappige vraag, waardoor je meer wil weten.
Maak duidelijk waarover het gaat
Als het op een videovacature gaat wil je natuurlijk dat je kijker dat zo snel mogelijk weet. Je kan dit duidelijk maken in hetgeen te vertelt of in de begeleidende tekst. Let er wel op dat je:
- niet te veel effecten gebruikt;
- de video authentiek blijft;
Sluit af met een duidelijke CTA (call to action)
Wat wil je dat ze doen na het zien van je video? Swipen naar je landingspagina? Solliciteren?...
Met deze stappen zijn we ervan overtuigd dat je al heel wat kan verwezenlijken om zelf een rekruteringsvideo vorm te geven. Moest je toch nog op zoek zijn naar advies of ondersteuning staat het team van Tomorrow voor je klaar.